Mijn Mexicaanse studentenleven
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Maryse
19 Mei 2008 | Mexico, Monterrey
Ik ben hier inmiddels al weer een maand student dus het wordt tijd om een update te geven van het Mexicaanse studentenleven. Schijnbaar wekt dit aspect van mijn verblijf hier namelijk ook veel interesse ;)
Mijn week begint op maandag met Cross-cultural management. Dit vak richt zich voornamelijk op hoe je cultureel intelligent kan worden en dus hoe je je succesvol in een plaats kan gedragen die cultureel verschilt van wat je gewend ben. Heel interessant dus vind ik! Natuurlijk richt het zich voornamelijk op managers in het buitenland. Heb al best veel vakken op de UT gehad die ingaan op bedrijven in een internationale omgeving, maar niet echt veel diepgang gehad op dit vlak dus het is een mooie aanvulling.
Het eerste wat me mij opviel tijdens het college is dat de groep klein is en er alleen maar internationale studenten zaten. Ook nog eens 70% van de internationale studenten is Frans, en na twee weken vind ik het Frans Engelse accent echt niet meer schattig. Het is soms ronduit onmogelijk om te verstaan.
De benadering vanuit de professors is heel individueel, zowel bij dit vak als bij Doing Business in Mexico moesten we naambordjes voor onze neus zetten en werd er een voorstelrondje gehouden tijdens de eerste les. Hierbij moest je aangeven (behalve hoe je heet en waar je vandaan komt) wat je academische achtergrond is. Op vallend is dat de meeste al langer Graduate zijn, ik ben de enige die echt net de bachelor heeft afgerond. Zijn ook een aantal MBA studenten tussen die dus ook al werkervaring hebben. Verder zijn de vakken een beetje schools opgezet, heb weer een beetje het gevoel terug te zijn op de middelbare school. Lekker huiswerk maken en klassikaal voorlezen ;) Maar verder is het niveau niet heel laag ofzo, veel klassikale discussies. Al zou soms iets meer diepgang niet erg zijn, maar goed, het blijft aanpassen.
Verder over het klassikaal discussiëren, dat wordt echt heel belangrijk gevonden en gestimuleerd. Het maakt bij elk vak tot nu toe deel uit van het eindcijfer, meestal zo’n 30% van het eindcijfer. Met alleen aanwezig zijn en meedoen heb je dus al een derde van je vak binnen. Makkelijk verdiend!
Doing Business in Mexico is drie keer per week voor 4 weken, een versneld traject omdat de professor eigenlijk geen tijd had om het te geven dit trimester. Het is dus best pittig qua werk, maar over 4 weken ik ben er nu wel al weer vanaf. Elke week moest er een presentatie over een onderzoek dat je gedaan had gegeven worden. Elke keer konden daar 15 punten mee verdiend worden. Na de presentatie kreeg je meteen een cijfer (hoefden ook geen verslag te schrijven) en wij hebben voor alle presentaties 15 punten plus 1 gehad. Om een of andere reden vindt de professor van dit vak het niveau van onze hele groep heel hoog. Ben heel benieuwd wat we voor ons final project hebben, we moesten een realistisch en compleet business plan schrijven voor een nieuw bedrijf in Mexico. Wij hebben een organische, fair trade coffee mill opgezet, die high quality coffee uit Chiapas naar de belangrijkste koffie markten in de wereld gaat exporteren. Veel werk maar wel erg leuk om te doen. Met het business plan vielen 50 punten te verdienen, en eind deze week kunnen we het cijfer opvragen bij de secretaresse. Om het duidelijk te maken, ze werken hier met een 100 punten systeem. We konden dus 3 keer 15 punten verdienen met de presentatie, 5 punten voor aanwezigheid en deelname aan het college en de overige 50 punten met het business plan. En voordat jullie denken, oh het werkt hetzelfde als in Nederland, alleen in plaats van 10 punten 100 punten, nee, helaas. Een 5,5 in Nederland is hier 70 punten.
Het andere vak dat ik volg, International Finance Administration, wordt gedurende 6 weekenden (niet aaneengesloten gelukkig) op vrijdagavond van 18.00-21.30 uur en zaterdagochtend van 8.00-11.30 uur gegeven. Ik vind het een beetje een hel qua tijden. Zeker als je al college hebt gehad de hele week is het echt rot om bij de les te blijven. En iedereen is vrij vrijdag avond en gaat leuke dingen doen, maar als je een beetje scherp wilt zijn kan je beter niet meegaan.. Wel wordt dit college wordt meer op de UT manier gegeven en bestaat ongeveer de helft uit Mexicaanse studenten. Wat meer integratie dus!
De aanpak tijdens de colleges is erg van je moet het ervaren om te kunnen leren. Zo moesten we tijdens de tweede les van cross-cultural naar voren komen met z’n allen en een kring vormen. Er werd bij iemand een hoepel om de arm gedaan en we moesten zorgen dat, terwijl we allemaal handjes vast hielden, de hoepel zo snel mogelijk langs iedereen ging zonder dat we loslieten. Hier moet je dus lenig zijn om manager te kunnen worden ;)
Aan de andere kant wordt je weer niet uitgedaagd om kritisch te zijn naar wat je leest. Eigenlijk wordt er van je verwacht dat hetgeen de professor zegt je als heilig en algemeen geldend aanvaart zonder vragen. Een groot cultuur verschil dus en soms problematisch, aangezien ‘wij’ westerse studenten dat helemaal niet gewend zijn. Heb wel een beetje medelijden met de cross-cultural prof, hij heeft het er duidelijk erg moeilijk mee. Maar goed, geeft hem de kans zijn eigen theorie in praktijk te brengen ;)
College volgen hier zijn dus nogal wat anders dan op de UT, ook qua tijden. Hebben we op de UT 45 min college en dan pauze, de colleges hier duren 3,5 uur. Wennen dus! Helemaal omdat ik al een jaar geen colleges meer had gehad. En als je er twee op één dag hebt, met maar een half uur pauze tussendoor, weet je weer hoe slopend het kan zijn.
Tenslotte heb ik natuurlijk ook nog Spaanse les. Dit is ook op maandag, een half uur nadat Cross-cultural. Helaas schiet het niet heel erg op met mijn Spaans. Ik word er af en toe helemaal gek van, het is echt te onpraktisch om geen Spaans te kunnen. Nadat de eerste twee weken ik nog vol vertrouwen was, zeker omdat het begrip in die periode echt rap vooruit ging, begint het niet kunnen spreken me nu langzamerhand toch te frustreren. Het punt is alleen dat ik zo weinig tijd heb om op mijn Spaans te studeren, het huiswerk dat we krijgen is vrij fors voor de andere vakken en de tripjes helpen natuurlijk ook niet. Ik hoop wat meer tijd te krijgen nu Doing Business is afgelopen. Een ander probleem is dat er geen intermediate class is dit trimester omdat er te weinig studenten zijn. De studenten van dit niveau zijn dus verdeeld tussen basic en advanced. Alleen ligt hun niveau wel daadwerkelijk een stuk hoger. De lerares probeert de les voor iedereen interessant te maken wat in de praktijk betekend dat ik enorm veel moeite met het volgen heb. Het gaat echt veel te snel voor mij. Ook is het geen ‘normale’ Spaanse les, maar Espanol Commercial I. Wat dus inhoudt Spaans voor in het bedrijf. Ik leer dus nog niet eens hoe ik de taxi chauffeur moet vertellen waar ik heen moet (hoewel ik hier natuurlijk ook al een prof in ben inmiddels :p). Kortom, Spaans blijft het grote struikelblok. Het enige wat ik kan doen is blijven proberen en harder werken. Maar ik ben bang dta mijn Spaans verre van vloeiend is als ik terugkom…
Gelukkig biedt ook het studentenleven hier genoeg vermaak. Aangezien het avondeten pas laat op de dag is (half elf gaan eten is niks raars aan hier) is er genoeg tijd om nog wat nuttigs te doen na college en dan pas af te spreken. Een van de favoriete restaurants hier is Papa Bills. Je besteld één grote berg eten (voornamelijk vlees) voor iedereen, zodat iedereen zelf naar wens zijn taco’s kan vullen. Het andere grote voordeel is dat je er gratis 24 bier of een fles sterke drank bij krijgt ;)
Bij Papa Bills is het gebruikelijk om na je maaltijd van je stoel te komen en gezellig rond de tafel te gaan dansen. En omdat we allemaal willen inburgeren in de Mexicaanse cultuur doem we natuurlijk vrolijk mee!
De concurrentie tussen de verschillende bars is groot hier in Mexico waardoor veel happy hour acties hebben. Drie weken geleden met Jesús, Remon, Bianca, Clement en Fabien naar een bar gegaan op donderdag. Een Mexicaanse live band, één bier bestellen en er drie krijgen.. prima avond dus! Erg relaxt om hier in Mexico gewoon een beetje in de kroeg te hangen en slap te ouwehoeren, zeker omdat veel bars mooi en hip aangekleed zijn. Lounge bars zijn populair en doen het gemiddeld niet onder voor de Nederlandse.
En als je echt uit wilt gaan ga je natuurlijk naar een club. Downtown (barrio antiguo) gebeurd het allemaal. En als je geen zin hebt om een taxi te nemen is er nog de studentenclub hier, La Cabaña, goed te doen op dinsdag avond!
Vrijdagavond 25 april na college uit eten gegaan, dit keer wat meer Europees, naar een visrestaurant Atlantica. Luis, de vriend van Anuska uit Guadalajara was namelijk een weekendje op bezoek en die moesten we ontmoeten. Na de die dag twee colleges te hebben gehad en helemaal kapot te zijn was ik wel toe aan een cocktail! Gelukkig hielp de ambiance goed mee om even te ontspannen, het restaurant was helemaal in Caribische sferen, met lounge banken. Tatiana, Bianca, Jesús, Marc (uit de VS), Fatima, Marifer en Remon waren mee. Heerlijk gegeten en geklets, maar na het eten braaf naar huis gegaan. Volgende dag weer vroeg college, en het was half 2 voordat ik thuis was. Nadeel van laat eten, je bent ook pas laat klaar met eten!
Nou, ik hoop dat jullie een beetje een beeld hebben van mijn dagelijkse werkelijkheid hier. Omdat deze update heel oud was heb ik een beetje aangepast en nieuwe dingen erbij geschreven. Hierdoor is het wel een beetje een rommeltje geworden af en toe, maar goed, jullie zijn wel van mij gewend dat ik van de hak op de tak spring ;)
Als het goed is schrijf ik snel een update over mijn geweldige tripje van dit weekend. Ben nog steeds onwijs enthousiast over. Hou mijn weblog dus in de gaten! Hoop alleen dat mijn laptop blijft functioneren, schijnbaar waardeert mijn laptop Mexico niet zo.. Na eerst Windows die problemen gaf doet hij nu helemaal raar. Muisaanwijzer heeft epilepsie en mijn scherm vindt het leuk om zwart te worden en niks meer te doen. Zoals jullie waarschijnlijk wel begrijpen maakt dit mij heel ongelukkig, aangezien mijn laptop onmisbaar is hier. Ik hoop dus dat het probleem snel oplosbaar is en dat ik die oplossing ook binnen afzienbare tijd ga vinden.
Liefs!
20 Mei 2008 - 07:04
Lot:
Jeej ik ben de eerste! Wat een borrels en feestjes joh daar, ook elke avond net als hier?;) Ik zie net trouwens pas die foto´s van de mummies, ziet er niet echt smakelijk uit...
Onze tuin ziet er trouwens nu net zo uit als de botanische tuin haha!:D
xxx Lot -
20 Mei 2008 - 11:00
Judith:
Heeeej! Wat leuk om weer een update te lezen! Ik lees niets over projectgenoten ofzo, doe jij daar ook aan ;) En die Fransen zijn over het algemeen wel erg grappig (naast hun accent wat idd onverstaanbaar is). En leuk die stapfoto's! Inmiddels is de temperatuur hier weer gezakt naar 'normale' temperaturen en is het harde studeren ook weer begonnen. Nog 6 weken en dan VAKANTIE :D
Liefs, Ju -
20 Mei 2008 - 13:13
Leonie:
Hey!! Leuk weer wat van je te horen! Geinig om een keer een hele andere manier van college krijgen mee te maken! Ik ga nog een keer foto's van onze botanische tuin erop zetten, hij is nog niet helemaal klaar namelijk...
Groetjes!!! Leonie -
20 Mei 2008 - 18:37
Janna:
Hola mi amor! Como estas?? Estoy muchisima celosa de tu vida bastante rica en Mexico!
Besitos!
Janna -
21 Mei 2008 - 10:57
Carla:
Probeer je nu te laten zien dat je meer doet dan alleen feesten en reizen ;) Nou het is gelukt maar als ik de foto's met de cocktail foto zie begin ik al meteen weer te twijfelen :)
Erg leuk om te lezen wat je allemaal doet! Ben benieuwd naar je spaans als je terug komt... Kan je gaan oeffenen met je vader ;)
Veel plezier nog!!!! En we MSNen weer!!!
Groetjes!!!