Gesetteld!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Maryse
17 April 2008 | Mexico, Monterrey
Nadat we ook EGADE hadden ontdekt zijn we naar Liverpool gegaan, een mall vlakbij EGADE. EGADE is gevestigd in een van de duurste wijken van Monterrey, en de mall is dus ook gericht op mensen met geld. Maar alsnog heb ik daar voor nog geen 30 euro een mobieltje gekocht zodat ik hier ook lokaal kan bellen. Alleen werkt deze waarschijnlijk niet buiten Monterrey, elke stad heeft hier zijn eigen nummer, van een gezamenlijk netwerk is nog geen sprake. Hierna ben ik naar een appartementen complex in de buurt van de campus van de TEC gegaan om te kijken voor een appartement. Daar heb ik een appartement genomen en per direct ingetrokken. Voor Mexicaanse begrippen enorm duur trouwens. Maar daar staat tegenover dat er een privé fitness zaal is, een centrale ontmoetingsruimte om te studeren, airco, wireless internet en 24 uur per dag bewaking van het gebouw. Het appartement dat ik heb genomen heeft een gedeelde keuken en eetkamer met drie andere meiden. Verder heb ik gewoon mijn eigen kamer met bed, bureau en kast en mijn eigen badkamer. Het is allemaal niet heel groot maar goed, zo veel heb ik ook niet hier dus dat is ook niet nodig. Wat ik wel heel leuk vind is dat ik drie Mexicaanse meiden als huisgenoten heb. Brenda, Denise en Adeline. Ze komen alle drie uit het zelfde dorp aan de oostkust, Matamoris, net onder de grens met Amerika. Ze spreken dus alle drie wel Engels gelukkig. Ook eten ze gezamenlijk en de boodschappen worden ook gezamenlijk gehaald. Al met al heel gezellig dus, al snap ik er niks van als ze met elkaar aan het praten zijn in het Spaans. Ik ben door Brenda al uitgenodigd om een keer een weekend met haar mee naar haar ouders te gaan, zodat ik het echte Mexicaanse leven kan ontdekken en we tegelijkertijd ook kunnen shoppen in Brownsville en aan het strand liggen.
Brenda vertelde me ook dat het roze huis, dat achter ons appartement ligt (mijn raam kijkt er op uit), bewoont wordt door de moeder van een hoge pief i n de beveiliging van de staat. Omdat beveiliging hier nog steeds een big issue is worden deze mensen permanent bewaakt. Het komt er voor mij dus op neer dat er 24 uur per dag een politie auto op het pleintje staat waar mijn kamer op uitkijkt. Dus dat biedt nog eens extra bescherming.
Dinsdag was de eerste orientation session day, waar alle internationale studenten werden voorgelicht over hoe alles werkt en wat er geregeld moest worden Helaas was dit in het Spaans, en begrijp ik er dus geen reet van. De rode draad door het verhaal was dat de regels omtrent drugs en alcohol erg strikt zijn, als er iets met betrekking hiertoe gebeurd wordt je geschorst. Er werd letterlijk gezegd: It’s ok to get drunk, just don’t do anything stupid. Daarnaast is het regelen van je visum nog een heel gedoe, waarschijnlijk duurt het heel lang (als je mazzel hebt 2 maanden, maar als hun hoofd je niet aanstaat kan het wel 4 maanden duren) en aangezien je je paspoort moet inleveren gedurende het proces kan je ook niet in het land uit. Daarnaast moet je enorm veel papierwerk inleveren. Gaat nog leuk worden dus.
Aan de internationale studenten viel meteen op dat heel veel Fransen zijn hier. En helaas is de meerderheid zoals de meesten Fransen doen echt heel erg samen aan het klitten. Staan niet zo open voor nieuwe contacten, of in ieder geval, zo ervaren de meeste niet-Fransen dat, en ook een aantal Fransen vinden het niet leuk. Op dit moment trek ik veel op met drie andere internationale studenten, Anuska dus, Tatiana uit Amerika en Bianca een Bulgaarse uit Duitsland.
Gisteravond hadden we met alle internationale studenten afgesproken om te gaan eten en iets drinken, wat erg gezellig was. Lekker aan de cocktails gezeten. Remon had zijn Mexicaanse vrienden ook meegenomen en de gastvrijheid blijft opvallen voor mij. Zij hebben iedereen die mee was uitgenodigd om mee te gaan op een boot zaterdag. Ook vertelde zijn huisgenoot Jesus dat toen Remon vertelde dat ik ook kwam hij had voorgesteld om me op te halen en dat ik de eerste dagen wel bij hun kon blijven. Alleen was Remon nog niet zo into de Mexicaanse gastvrijheid ;) Maar het is wel typisch voor de Mexicanen, maakt niet uit of ze je kennen of niet, ze staan altijd voor je klaar.
Wat ook typisch Mexicaans is maar minder fijn, is dat alles heel vaag is op de universiteit. Vakken kiezen is dan ook best een opgave. Zo bleek een van de vakken die ik heb gekozen een verplicht tripje naar China bevat, en helaas moest je dat nog wel even zelf betalen. Aangezien dit vak uiteindelijk toch in het Spaans werd gegeven was het voor mij toch al geen optie meer, maar ze zijn toch wel een beetje laat met het melden hiervan. Ook is het op dit moment nog onduidelijk of ik nu Spaanse lessen kan volgen of niet. Aangezien deze wel door de TEC worden gegeven en niet op EGADE is daar alleen nog geen informatie over. De vakken die ik in ieder geval ga volgen zijn Doing business in Mexico, International finance administration en Cross-cultural management. Mijn rooster wordt een beetje raar, Doing business in Mexico wordt de eerste 4 weken drie dagen per week gegeven van 14.00-17.30 uur. Finance is 5 weekenden op vrijdag en zaterdag van 18.00-21.30 uur en Cross-cultural management wordt wel weer het hele semester door gegeven op maandag van 10.00-13.30 uur. Het is allemaal nog een beetje vaag dus, ben heel benieuwd hoe druk ik het ga krijgen. Maar dat zal dus vooral in het begin zijn.
Nou, deze update is wel weer lang genoeg, jullie hebben weer leesvoer! Misschien ga ik het weekend naar Tampico met de bus met Tatiana aangezien we nog niet zo veel te doen hebben. Maandag beginnen de lessen pas namelijk. Ook zijn er al plannen voor andere tripjes, in ieder geval naar Guadalajara, daar woont de vriend van Anuska en zij heeft daar ook een appartement. Jullie horen van me!
17 April 2008 - 18:04
Anna:
Heeej Marys!
Klinkt goed allemaal zeg! En het appartement lijkt wel een soort van Muts: 3 huisgenoten en t is allemaal erg klein;) Wat goed dat je al zo veel sociale contacten hebt zeg! Tot snel!
Liefs! -
17 April 2008 - 18:33
Zus Lon:
Klinkt een beetje als de verhalen van Sandra, die ik sprak voor je wegging: Gastvrij gastvrij en gastvrij... :D
Cool! Vind het nu al gezellig volk :)beetje zoals de brabanders hier ;)
Gelukkig is de temp hier ook ondertussen een beetje aan t stijgen; met je strand grrrr zweten in de boeken moet je :p
Ennuh: MEER Foto's! :D Kuz -
18 April 2008 - 11:26
Lot:
Jemig wat een verhaal, klinkt super goed allemaal! Gaaf ook dat ze je "aannemen" in huis met 3 mexicaanse meiden!:) Enne wireless internet is ook handig, kunnen we skypen! (alleen nu ons internet nog stabiel...)
Ik mail je nog ff!
Liefs -
18 April 2008 - 18:44
Daf:
Hey zusje!
Sorry dat ik nog geen berichtje heb achtergelaten bij je vorige relaas, maar Maarten kwam er dinsdagochtend mee aanzetten dus nadat ik het gelezen had was ik al te laat voor mijn werk! ;-)
Klink allemaal super zeg, dat Mexico!! Fijn dat je al zo snel een eigen plekje hebt, ziet er knus uit!!
Wel ook een beetje studeren he...! ;-) -
18 April 2008 - 19:21
Carla:
Hi!!! Wat fijn dat je een huisje hebt!!!! Ziet er goed uit hoor!! En fijn dat je de mensen leuk vind! Is erg belangrijk!! Ik blijf je volgen en we smsen!
Dikke kus! -
21 April 2008 - 14:38
Judith:
Heeeeeejj Maryse! Ik ben net weer terug uit Barca en ik begrijp niets van dat spaans, dus begrijp jou ook compleet daar in Mexico. Het is net Arabisch en met mijn paar woorden Italiaans die ik spreek kom ik ook niet ver ;) Maar hoe vet zijn drie Mexicaanse huisgenootjes! Dat kan alleen maar meer inzichten geven in het gastvrije Mexicaanse leventje. Tell us more! Liefs, Ju -
21 April 2008 - 17:07
Trees:
Hoi Maryse, fantastisch dat je in Mexico zit. Ja, die lange vliegtocht moet je er voor over hebben, anders kom je nergens. Geniet van deze uitdaging, voordat je er erg in hebt zit je weer in Nederland.
Na 4 maanden Mexico staat er straks vast wel een zingende Mexicaan onder je raam.
Veel liefs